ESKİŞEHİR KÜLTÜR DERNEĞİ
  Eskişehir'in Önemli Şahsiyetleri

Eskişehir'in Önemli Tarihi Şahsiyetleri

Yunus Emre:

İnsanları birlik ve beraberliğe çağıran büyük düşünür, halk şairi, gönül adamı Yunus Emre yaklaşık 700 yıl önce Eskişehir'in Mihalıççık İlçesine bağlı Sarıköy'de doğup, burada bir süre yaşamıştır. Şiirleri "Yunus Emre Divanı" nda toplanmıştır. Şiirlerinde ahlak, din, aşk, kardeşlik gibi konuları işlemiştir. Türbesi Sarıköy, yeni adı ile Yunus Emre Beldesindedir.

Nasreddin Hoca:

İnsanları güldürürken düşündüren, düşündürürken güldüren ve onları üzmeden, hakikatı öğretmek için uyarılarda bulunan, fıkralarıyla dünya mizah literatüründe yerini almış olan Nasreddin Hoca, Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi Hortu köyünde doğup, burada bir süre yaşamıştır. Doğduğu ev Hortu köyünde yeni adıyla Nasreddin Hoca Beldesindedir

Seyyid Battal Gazi:

Türk-İslam tarihi içerisinde kahramanlığı ile destanlaşarak yerini almış komutan ve asker Seyyid Battal Gazi Malatya'da doğmuş ve ömrünün son zamanlarını Eskişehir'in Seyitgazi İlçesinde geçirerek burada ölmüştür. Türbesi ilçedeki bir tepe üzerindeki külliyede bulunmaktadır.

Şeyh Edebali:

Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve Osman Gazi'nin kayınpederi, Ahilik teşkilatının kurucusu ve bilgin Şeyh Edebali, yaklaşık 700 yıl önce Eskişehir'in İtburnu (yeni adı Uludere) köyünde yaşamıştır. Türbesi Bilecik'tedir. Makam türbesi ise Eskişehir'in Odunpazarı semtindedir.

Hızır Bey:

1407 yılında Eskişehir'in Sivrihisar İlçesinde doğmuştur. Sivrihisar kadılığı, medrese müderrisliği yapmış, daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul kadılığına tayin edilmiştir. 1459 yılında ölmüştür.

Sinan Paşa:

Hızır Bey'in oğludur. Sivrihisar kadılığı yapmıştır. 1486 yılında ölmüştür. Mezarı İstanbul Eyüp semtindedir.

Gün Sazak (d.1932 - ö.27 Mayıs 1980, Eskişehir), 12 Eylül öncesi Gümrük ve Tekel Bakanıdır. Kimliği belirlenemeyen kişilerce öldürülmüştür.

Eskişehir'in Sazak köyünde doğan Gün Sazak, eski Demokrat Parti milletvekillerinden Emin Sazak'ın oğludur. İlk ve orta tahsilini Eskişehir'de, yüksek tahsilini de ABD'de yaptı.

Sazaklar Eskişehir'de geniş topraklara sahip çiftçilik yapan bir ailedir. Bu yüzden Gün Sazak Amerika'ya ziraat okumaya gönderilir. Yüksek tahsilini tamamlayıp yurda dönen Gün Sazak toprak işlerine girer, modern teknoloji ile işlerini geliştirir, verimi arttırır. Diğer taraftan da inşaat işlerine başlayarak müteahhitliğe başlar.

MHP genel başkan yardımcısı iken ikinci Milliyetçi Cephe hükümetinde milletvekili olmadığı halde dışarıdan Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev aldı. Görev aldığından öldüğü tarihe kadar 5,5 ay bakanlık yaptı. Eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken çapraz ateşe alınarak Devrimci Sol militanları tarafından öldürüldü. Eskişehir'in Sazak köyünde toprağa verildi.

Fenerbahçe eski başkanlarından (1993-1994) Güven Sazak ve Atletizm Federasyonu eski başkanlarından Yılmaz Sazak'ın (ölüm: 15 Temmuz 2000) kardeşidir. Oğlu Süleyman Servet Sazak da MHP den bir dönem (TBMM 21. dönem, 1999 seçimleri) Eskişehir Milletvekilliği yapmıştır.

Prof.Dr.Orhan Oğuz (1923 - Eskişehir, Türkiye), Türk siyasetçi.
İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir'de tamamladı. İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'nu bitirdi. Paris Üniversitesi'nde (Sorbon) Doktora yaptı. İktisat Profösürüdür. Anadolu Üniversitesi'nin temelini oluştıran Eskişehir İTİA' (EİTİA) nın kurucusudur.
  • 1969-1971 3.(XIV) ve 4.(XV) Dönem Eskişehir Milletvekilliği ile Milli Eğitim Bakanlığı,
  • 1978 İstanbul İTİA Başkanlığı,
  • 1982 Marmara Üniversitesi Rektörlüğü,
  • 28 Şubat süreci sonrasında Mart 1997'de RTÜK başkanlığı görevine getirilmiştir.Bu görevini Aralık 1997'de istifa edene kadar devam ettirmiştir. RTÜK başkanlığı görevine getirilmiş olan üçüncü kişidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır

26115 ziyaretçi
TELEFON
(222)231 52 41 -(532)253 05 52-(537)245 84 33-(532)769 61 94
E-POSTA:
eskultur@hotmail.com
ESKİŞEHİR KÜLTÜR DERNEĞİ
Arifiye mh.Vardar İşmerkezi Kat:1 Daire:6 ESKİŞEHİR

Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol