1.Lige Yükseliş

1.Lige yükseliş...
1995-96 sezonunda Eskişehirspor'u yeniden 1.lig arenasında görürüz. Eskişehirspor'lu taraftarlar kadar bir çok Anadolu kenti insanının da arzuladığı bir sonuçtur bu. 1994-95 sezonunda Aydın ARAT Başkanlığında Eskişehirspor iyi bir kadro oluşturur. Candan DUMANLI Teknik Direktör olurken, Zafer, Ahmet yuvaya dönmüş Ali Rıza, Volkan, Metin gibi genç futbolcuların akıllarında sadece Eskişehirspor vardır. Başarılı bir sezon geçiren Eskişehirspor Play Off'u İstanbulspor'un ardından 3.sırada tamamlar. Son maçta İstanbulspor ile kendi sahasında karşılaşan Eskişehirspor rakibiyle berabere kalmış; ancak 1.lige çıkmayı sadece birkaç haftalığına ertelemişti. İstanbul maçının sonunda donup kalan stadyum, Konya'daki eleme maçlarında çözülüp düştüğü yeri yakan alev haline dönmüştü. Eleme maçlarında rakipler birer birer yıkıldı. Yıllar sonra İstanbul çıkartmasının bir benzeri Konya'da yaşandı. Eskişehir yarı yarıya boşaldı. Aydınspor ile oynanan final maçından sonra bu çoşkunun 'uzun' yıllar süreceği beklendi. Birinci lig geçen yıllar aksine kısa sürdü. Es-Es çıktığı gibi 2.lige düştü.
Taraftarlar Türkiye'nin neresi olursa olsun "sel olup akmaya, ateş olup yakmaya hazır" yeterki sonunda 1.lig olsun.

Eskişehirspor'u yıllar sonra 1.Lige çıkaran golü unutmak mümkün değil. Metin'in kafasından filelere giden bu gol Konya'da maçı izleyen binlerce Eskişehir'liyi sevince boğmuştu. Futbolcular kente dönüşte krallar gibi karşılandı.

Eskişehirspor'u 1.Lige taşıyan futbolcular ve teknik heyet bir arada görülüyor. Candan Dumanlı ise gururlu bir teknik adam olarak Play-Off'un sonunda istifa etmiştir. Onun yerinde ise Yılmaz Vural vardır.